Skip to main content
FS Garden Story

Seronok Dah Ada Ruang Nak Berkebun Dari Rumah

By May 25, 2022No Comments

Setiap kali lalu kawasan rumah orang lain, especially yang ada ruang tanah kat tepi rumah tu kami rasa cemburu betul. Yela rumah kita ni simen depan belakang, nak bercucuk tanam pun kena dalam pasu, so bila tengok tanah orang lain geram je rasa.

Satu hari, jiran sebelah rumah ticer tegur “Farah kalau nak tanam apa-apa kat tanah tu tanam lah” sambil tunjuk tanah rumah dia.

Memang besar ruang nya. Kak Linda dan anak-anak pula tak menetap kat sini dah cuma bila ada urusan penting je baru Kak Linda dan anak-anak balik Nilai. Diorang anak beranak menetap kat Simpang Renggam, Johor. Alhamdulillah rezeki dapat tanah tumpangan. Dah lama Kak Linda bagitahu pasal tanah tu cuma sejak kebelakangan ini je ticer dan suami macam tergerak hati nak usahakan tanah rumah Kak Linda.

Sebenarnya reason kuat ticer dan suami nak usahakan projek tanaman ni sebab nak prepare barang makan nak hadap krisis makanan yang tengah berlangsung sekarang ni kan. Yela walaupun hanya sayura-sayuran tetap bagi impak pada manusia.

Kalau tak adam ayam ikan untuk di makan, sekurang-kurangnya ada sayur, ubi, buah untuk dimakan. Memang ada mak ayah yang boleh tahan lapar kalau tak makan, tapi anak-anak kita pula macamana? Diorang belum faham. Jadi apa yang ada dan kita boleh usahakan, kita buat.

Sebelum mula, kena bersihkan dulu kawasannya. First move ni kita bersihkan rumput-rumput semua ni dulu. Bila dah bersih baru boleh plan nak deco kebun pula. Ewahhhh.

Sambil tunggu tu kita survey dulu benih-benih kat shopee. Jom berkebun!

FarahSamad

Author FarahSamad

More posts by FarahSamad

Leave a Reply

error: Content is protected !!